< terug

Zo word je schipper

Waar gaat dit boekje over?
Als schipper heb je een afwisselend en uitdagend beroep. Je bent de baas op een schip en geeft leiding aan de bemanning. Met je schip vervoer je goederen door Nederland en misschien ook door andere landen van Europa. Je maakt reizen van een dag tot enkele weken. In jouw werk is bijna geen dag hetzelfde. Misschien ben je in dienst van een baas of heb je een eigen schip. In ieder geval moet je veel dingen zelf beslissen. Soms onverwacht, bijvoorbeeld als het weer plotseling verandert. Hoe dat allemaal gaat, lees je in dit boekje.

Kijk ook op www.docukit.nl voor meer informatie.


Petra
Voor dit boekje ben ik een dag meegevaren op een binnenschip. Ik ben met de trein naar Amsterdam gegaan. Achter het Centraal Station heb ik gewacht tot de Stad Nijkerk 1 voorbij kwam gevaren. Het is het schip van Freek en Betty van IJken. Ze hebben hun eigen huisje aan boord. Hieronder is Freek aan het afwassen terwijl Betty de tafel afruimt. Na de lunch gingen we op weg naar Nijkerk waar ze een vracht veevoer moesten afleveren. En onderweg deed ik mijn interview.

Op de tweede foto zie je hoe Betty het schip bestuurt, terwijl Freek een paar mailtjes schrijft en een nieuw onderdeel bestelt voor de scheepsmotor. Ze zijn allebei schipper van beroep. En ook hun twee kinderen willen hun diploma halen.