< terug

Teken- en animatiefilms

Waar gaat dit boekje over?
Tekenfilms zijn populair. Dat was al zo toen Sneeuwwitje in 1937 in de bioscoop kwam, de eerste lange tekenfilm. Een groot aantal tekenaars had er drie jaar lang aan gewerkt. Zo’n tekenfilm wordt namelijk beeldje voor beeldje gemaakt. Dat is een reusachtige klus.

Tegenwoordig kun je een deel van het werk door de computer laten doen, of met kleipoppetjes werken. Dat noem je ook wel animatiefilms. Maar je kunt de tekeningen ook eerst met de hand maken, zoals Frodo Kuipers doet. Hij heeft zelf een korte tekenfilm gemaakt, thuis op de zolder.

In dit boekje kun je lezen hoe hij erin slaagt al die losse plaatjes te laten bewegen. Kijk op www.docukit.nl voor meer informatie.

Petra
Als je een tekenfilm met de hand maakt, zoals Frodo, moet je veel geduld hebben. Op de foto zie je hoe hij plaatjes van zijn film aan het inkleuren is. Op papier tekenen vindt hij mooier dan op de computer. Zo krijgt een film meer een eigen karakter. In totaal heeft hij 2,5 jaar aan Shipwrecked gewerkt. Er waren dan ook zo’n 8 duizend tekeningen voor nodig.

Hieronder kun je het filmpje bekijken. Let ook op het geluid en de muziek, daarvoor is Frodo naar een geluidsstudio gegaan.

http://www.youtube.com/watch?v=3ACqCmnUb6s

Ik vond het heel leuk om dit boekje te schrijven. Zo’n tekenfilm maken is ook een verhaal vertellen, maar dan vooral met beelden, terwijl ik zelf woorden gebruik.