< terug

Oranje boven

Korte inhoud
Oranje haar is vreselijk, vindt Daantje, en hij kan het weten want hij wordt er dagelijks mee gepest. Als hij het nou van zijn vader of moeder had, dan was hij tenminste niet de enige vuurtoren. Maar mama heeft geen oranje haar en zijn vader kent hij niet. Ook zoiets raars, wie kent zijn eigen vader nou niet? Mama wil in elk geval niet over hem praten. Dat is natuurlijk de schuld van Joris, haar nieuwe vriend. Daantje is ook teleurgesteld in Malika. Jarenlang waren ze vrienden, maar nu doet ze mee met de pesters. Als hij eindelijk besluit om zelf in actie te komen, pakt dat heel verkeerd uit. Er zit maar één ding op: zijn vader zoeken. Maar zal hij hem ook vinden?

Petra
:
Ik zal het maar verklappen: Daantje is een donorkind ofwel een kid-kind (kid: kunstmatige inseminatie met donorzaad). Zijn vader heeft zaad afgestaan (sperma) en zo is zijn moeder zwanger geworden. Zijn moeder heeft zijn vader echter nooit ontmoet. Gek hè, maar er zijn meer kinderen zoals Daantje. Alleen al vele duizenden in Nederland!

Een fragment uit het boek:
Zo hoorde hij voor het eerst van zijn leven over donorvaders die hun zaadjes in de diepvries lieten stoppen. Midden in het verhaal hield zijn moeder de koektrommel voor zijn neus, maar Daantje had ineens geen trek meer.
‘Ik zal een jaar of vijf zijn geweest en we waren op vakantie in Griekenland,’ hoorde hij de jongen op de tv zeggen. Jelte heette hij.
Toen heeft m’n moeder het me verteld. Naderhand ben ik naar het zwembad gehold. Ik ben een diepvrieskind, ik ben een diepvrieskind, heb ik geroepen, maar dat vond ze minder leuk.

Terwijl ik dit boek aan het schrijven was, liet het tv-programma Spoorloos de zoektocht zien van Jelte. Hij was opgegroeid zonder vader, maar hij wilde nu hij volwassen was zijn vader toch wel graag ontmoeten. Zo’n zoektocht is vaak heel moeilijk, omdat de gegevens van de zaaddonor tot voor kort anoniem waren. Toch lukte het de programmamakers van Spoorloos om de vader van Jelte op te zoeken. Hij heeft hem ontmoet en hij ziet hem nu regelmatig. ‘Eindelijk kwam ik te weten van wie ik mijn grote voeten geërfd heb,’ vertelde hij me aan de telefoon. ‘Ik lijk uiterlijk namelijk heel erg op mijn vader.’

Klik hier als je het verhaal van Jelte wilt lezen.

Vraagje voor jou:
Ik heb later nog een boek over een donorkind geschreven. Welk boek bedoel ik?