< terug

Enkeltje Afrika

Korte inhoud:
De elfjarige Kit woont bij haar oma in huis omdat haar vader tijdelijk als arts in Afrika zit. Hij doet daar belangrijk werk, dat begrijpt Kit heus wel. Maar dat neemt niet weg dat ze hem soms erg mist! Gelukkig beleeft ze genoeg leuke dingen op school en heeft ze het met oma hartstikke gezellig.Toch is er iets waar ze zich zorgen over maakt. Haar oma doet soms zo vreemd, zo vergeetachtig. Kit probeert er maar niet al te veel bij stil te staan. Maar dan gebeurt er iets waardoor ze echt beseft wat er aan de hand is. De schrik slaat haar om het hart. Wat moet ze nu? Samen met haar vrienden bedenkt ze een plan.

 

Petra:
Voor dit boek heb ik gebruik gemaakt van eigen ervaringen. Op een dag merkten we dat onze oma Emilie ziek was geworden zonder dat we het in de gaten hadden. Haar geheugen liet haar in de steek. Soms herinnerde ze zich ineens niet meer dat haar man al overleden was. En dan dacht ze dat haar enige zoon Loek, mijn man, nog steeds een klein jongetje was dat zo thuis zou komen om te eten. Ze is een week lang onderzocht op een gesloten afdeling in het ziekenhuis, net zoals oma Frieda in Enkeltje Afrika. En vervolgens is ze naar een verzorgingshuis bij ons in de buurt verhuisd, konden we vaak bij haar op bezoek gaan. Helaas is ze inmiddels overleden


Het omslag van illustrator Kees de Boer vind ik heel leuk omdat er zoveel dingen uit het boek op staan. Je kunt eigenlijk het verhaal in het kort vertellen aan de hand van de voorwerpen. Bij Kits vader horen de foto met stethoscoop, het boek over Afrika, de wereldbol en de tropenhelm. Hij werkt namelijk als arts in Angola. Kit kijkt iedere avond of hij al een mailtje heeft gestuurd. Ze zit dus heel vaak achter de computer. Oma Frieda heeft een haperend geheugen. Daarom brengt ze een tweede kopje soep. En er zit een pinguïn uit te buiken tegen de computer omdat Kit op school een landenwerkstuk maakt.