< terug

Back to Amsterdam

Korte inhoud:
Kate en Laura zijn al jaren bevriend en behalve hun passie voor films delen ze nog iets bijzonders: beiden zijn als baby geadopteerd. De vriendschap bekoelt echter als Laura zich steeds meer gaat verdiepen in haar afkomst, terwijl Kate daar niets van wil weten en zich liever in een wild avontuur met Morris stort. Toch knaagt het verleden ook aan Kate. Vooral de vraag waarom ze indertijd in Amsterdam te vondeling is gelegd laat haar niet los. De zoektocht die volgt gaat een andere richting op dan verwacht …

 

 


Petra:
Ik heb altijd wel een paar thema’s in mijn hoofd waar ik nog graag een keer over wil schrijven. Eén idee was om een boek te maken over een vondeling. Ooit heb ik op de televisie Alleen op de wereld gezien. De serie naar het beroemde boek over Remy, de Franse vondeling, van de Franse schrijver Hector Malot. Op het omslag van het boek zie je hem met zijn grote vriend Vitalis, de zwerver. Ik schat dat met Alleen op de Wereld mijn belangstelling voor vondelingen en adoptiekinderen is geboren. Later heb ik natuurlijk ook het boek gelezen. Het was spannend en zielig tegelijk.

En dan had je ook nog mijn neefje Paul, het adoptiekind van mijn oom en tante. Toen ik dat te weten kwam, wilde ik er alles over weten. Vragen, steeds weer vragen, tot ergernis van mijn ouders. Ze wisten de antwoorden zelf immers ook niet.

Back to Amsterdam
Op de eerste bladzijden van Back to Amsterdam lees je hoe een onbekende jonge vrouw een baby achterlaat in een nieuw appartementengebouw in Amsterdam. Het is zondag 26 juni 1988 (niet toevallig de geboortedag van mijn zoon). Amsterdam is in feeststemming omdat het Nederlands elftal één dag eerder Europees voetbalkampioen is geworden, terwijl Kate’s moeder er alleen maar aan denkt hoe ze zo vlug mogelijk weg kan komen uit te stad.

Vervolgens is het zeventien jaar later en maak je kennis met dochter Kate, die als baby geadopteerd is door een Nederlands echtpaar. Ze is nogal boos op haar biologische moeder en vraagt zich af waarom ze indertijd is ‘gedumpt’. Toch gaat ze in de loop van het boek naar haar moeder op zoek en dan komt ze iets te weten dat zeer met haar eigen leven te maken heeft.