< terug

Adres onbekend

Korte inhoud:
Wie blijft er nou zitten in groep acht? Nina vindt het een vreselijk vooruitzicht dat al haar klasgenoten straks naar de middelbare school gaan behalve zijzelf. Thuis heeft ze het ook moeilijk: sinds haar vader een overval heeft meegemaakt in zijn speelgoedwinkel, is hij niet meer zichzelf. En haar beste vriendin gaat weken met vakantie. Als Nina’s moeder ineens een vakantiehuisje erft, wordt haar leven weer een stuk leuker. Op het terrein van de huisjes ontmoet ze Raffi, een Armeense jongen. Nina is al snel ondersteboven van hem. Maar dan hoort ze dat Raffi niet zoals zij gewoon met vakantie is in een huisje. Hij woont er! Waarom? Zou het gerucht waar zijn dat hij en zijn familie misschien het land moeten verlaten?

Petra:
In de zomer van 2000 kreeg mijn woonplaats Groenekan zijn eigen opvang voor asielzoekers. Een vroeger verpleeghuis dat te krap was voor 60 bewoners, bleek ineens wel groot genoeg voor 180 vluchtelingen.
 Drieëneenhalf jaar later ging het centrum plotseling dicht. Binnen een paar dagen moesten de bewoners verhuizen, ondanks protesten van dorpsgenoten. Kinderen moesten midden in het jaar van school veranderen en op zoek gaan naar nieuwe vriendjes.

Lang niet alle kinderen mochten in Nederland blijven, ook al waren het Nederlandse kinderen geworden. Ze gingen hier naar school, spraken Nederlands en dachten in het Nederlands. Ik vind niet dat je ze dan nog naar hun oorspronkelijke land terug mag sturen. En dat geldt ook voor Mauro en andere kinderen en jongeren die nu in de belangstelling zijn. Ze zijn Nederlanders ook al hebben ze (nog) geen Nederlands paspoort.